המושג כושר גופני הוא רחב, ומכיל בתוכו גורמים רבים, הנקראים מרכיבי הכושר הגופני.
מקובל לכלול בהגדרת המושג "כושר גופני" את המרכיבים הבאים:
מהירות, זריזות, קואורדינציה, שיווי משקל, סיבולת לב ריאה, כוח וסיבולת שרירית, גמישות, דיוק בתנועה.
אין ספק שספורטאי, אשר כל מרכיבי הכושר יהיו מפותחים אצלו ברמה גבוהה, יהיה יעיל יותר מבחינה גופנית.
משימה זו קשה לביצוע ודורשת עבודה רבה, ספורטאים אלו מתאמנים שעות רבות ביום.
כעת נתמקד במרכיבים החשובים למשחק הטניס:
הרגליים הן חשובות:
אין ספק שכדי להיות טניסאי טוב, חשוב שתהיה לכך המיומנות הנדרשת, כלומר שליטה טובה בכל מגוון חבטות הטניס.
ללא כושר גופני מתאים, השחקן לא יוכל להפגין יכולת כזו. למרות ששחקן טניס חובט עם היד, מה שחשוב יותר למשחק זה הרגליים. יכול להיות שיש לך חבטת כף יד מצוינת, אך אם לא תגיע בזמן הנכון לכדור, או בצורה המתאימה לכדור, אל תתפלא אם החבטה מסתיימת כאשר הכדור פוגע ברשת או בגדר החיצונית...
זריזות, כוח וסיבולת הם מרכיבים חיוניים לשחקן טניס מקצועי, לא פחות מאשר חבטת כף יד טובה או יכולת מנטלית גבוהה. לא ניתן להגיע לרמה הגבוהה ביותר עם מרכיב אחד בלבד, צריך להגיע ליכולת גבוהה בכל שלושת המרכיבים.
לא ניתן לוותר על אחד המרכיבים, אך יש למצוא את האיזון המתאים בין מרכיבים אלה, לכל טניסאי באופן אינדיבידואלי, על פי תכונותיו האישיות וסגנון משחקו.
המשחק אורך זמן רב:
סיבולת לב ריאה מוגדרת כיכולתו של הגוף להתמיד בפעילות לאורך זמן רב.
שחקן טניס מקצועי או מתקדם חייב לשפר סיבולת זאת כדי לעמוד במשחקים ארוכים. משחק יכול להיארך חצי שעה וגם יכול להיארך 5 שעות (בדר"כ במשחקי הטוב מ-5 מערכות, גראנד סלאם או גביע דיוויס).
שחקנים רבים אינם רואים חשיבות מספקת לסיבולת, שחקנים אשר סגנון משחקם הוא מהקו האחורי, או שמשחקים תחרויות רבות על מגרשי חימר חייבים לדאוג לפיתוח מרבי של סיבולת לב ריאה. הנשים בטניס שמות דגש רב על פיתוח מרכיב זה כיוון שמשחקם מבוסס יותר על הקו האחורי.
כדי לפתח מרכיב זה, יש לבצע פעילויות אשר יגרמו למערכת הלב והדם לפעול לאורך זמן ובאינטנסיביות גבוהה. הפעילויות המקובלות לשיפור הסיבולת הן ריצה ארוכה, שחייה, ורכיבה על אופניים.
תוכלו לראות דוגמא במשחקים המגיעים למערכה קובעת תראו למי יש סיבולת לב ריאה מפותחת יותר.. בשלבי משחק סופיים תראו מי מתפקד טוב יותר ומי מראה סימני עייפות אשר משפיעים על החבטות - החטאות, כדורים קצרים, הכל כתוצאה מעייפות ותשישות.
משחק הטניס הארוך ביותר התקיים בווימבלדון 2010 וארך 11 שעות ו-5 דקות על גבי 3 ימים רצופים!!!
תזכורת קלה מהגיים האחרון תוכלו לראות כאן:
להגיע בזמן לכדור:
מהירות מוגדרת כ"יכולת לבצע תנועות רצופות וזריזות במינימום זמן". זריזות היא היכולת לשנות את מצב הגוף במרחב בצורה מהירה.
ברור כי שתי התכונות חשובות לשחקן טניס, מכיוון שאופי המשחק דורש שינויי כיוון רבים.
כדי ששחקן יהיה יעיל בתנועתו לכדור על מגרש הטניס, הוא חייב להתאים את עצמו למצב הכדור במשחק על ידי מיקום נכון. חיזוי מוקדם של מקום נחיתת הכדור, יכולת זינוק מהירה לכדור והאפשרות לבצע שינויי כיוון מהירים לפי הצורך.
קיימים הרבה דרכים לשפר מרכיבים אלו. כמובן שצריך להתאמן הרבה. באימוני טניס אנחנו עובדים לא רק על החבטות, גם על הכושר הגופני :)
להיות חזק:
שחקן הטניס צריך להיות גם חזק,נוסף לתכונות שציינתי עד כה, כיום משחק הטניס הוא אגרסיבי יותר מבעבר, החבטות חזקות יותר, הגשות הפתיחה חזקות יותר ומדויקות. כאשר שחקן נראה ומרגיש חזק, הדבר נותן לו יתרון פסיכולוגי כלפי יריבו, וגורם לו הרגשה של כוח מנטלי, נוסף לכוח הפיזי. חזק לא במובן של מרים משקולות, עודף שרירים סתם גורם לסרבול בתנועת השחקן. שחקן הטניס צריך לפתח את תכונת הסיבולת של שריריו. כלומר - יכולת השריר להתמיד בפעולה לאורך זמן ואת הכוח המתפרץ של שריריו, שהיא יכולת השריר להגיב בעצמה מרבית במינימום זמן.
בנוסף לתוספת העוצמה במשחק, לפיתוח השרירים תפקיד חשוב במניעת פציעות. חלק גוף עליון חזק, הכולל שרירים מפותחים בכתפיים, ידיים, בטן, גב, גם ימנע פציעות מיותרות, המקובלות במשחק הטניס.
כדי לפתח מרכיב זה על השחקן לעשות תרגילים לחיזוק השרירים - חדר כושר יכול להיות הפתרון הטוב ביותר, דרכים נוספות - חבל קפיצה, שכיבות שמיכה, מדרגות, מתח ועוד...
מתוך כתבתו של ד"ר פיני שמעון.
צרו קשר לאימון טניס, וביחד נעבוד על מרכיבים אלו!!
לתגובותיכם אשמח.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה