יום שבת, 10 בינואר 2015

מרפק טניס (Tennis Elbow)

טניס אלבו, היא פגיעה הגורמת לכאבים חזקים באזור המרפק, ומנטרלת את האדם הנפגע מביצוע תנועות הקשורות במפרק המרפק.
"טניס אלבו" אינה פציעה בלעדית לשחקני הטניס בלבד, הפגיעה מופיעה גם אצל אנשים, המאמצים את היד בצורה אינטנסיבית בייחוד בתנועה של שורש כף היד וסיבוב של האמה כלפי מעלה ומטה - למשל שימוש במברג.
"הטניס אלבו" נובע מקרעים, מתיחות או דלקות בחיבור שבין השרירים לעצמות (גידים). פגיעה בשריר המתפתחת לדלקת כרונית של הגיד המשותף לשרירים באזור. הפגיעה יכולה להיווצר גם כתוצאה ממתח ולחץ מוגזמים על אחד מהשרירים באזור המרפק. לחץ על השריר, כתוצאה ממגע מוגזם של כדור-מחבט יגרום לקרע בשריר, ויגרום ל"טניס אלבו" קלאסי.

הגורמים ל"טניס אלבו":

1. סגנון חבטה לקוי - רוב מקרי ה"טניס אלבו" נובעים מטעויות בסגנון משחק. כתוצאה מסגנון לקוי, מפעיל הטניסאי החובב את פרק כף היד כדי לקבל עוצמה בחבטה. במצב זה מופעל כוח ולחץ רב מדי על השרירים של שורש כף היד וכאשר חוזרים על השגיאה מספר פעמים, נוצר קרע בשריר או בנקודת החיכוך, ומתחילים הכאבים.
2. עומס יתר - שחקנים חובבנים רבים מגזימים לעיתים בזמן משחק הטניס. אין שום מניעה לשחק 2-3 שעות ביום, אך צריך להכין את הגוף לכך בהדרגה. לא מומלץ לחקות את השחקנים התחרותיים/מקצועניים, המתאמנים לעיתים 5-6 שעות ביום. גופם הורגל לכך והוא חזק מספיק כדי לעמוד בעומס זה.
3. חימום בלתי מתאים - אם אתה מסוג השחקנים, המגיעים למגרש ומיד מתחילים להפגיז בכדור, ה"טניס אלבו" כבר יגיע אלייך. לכן מומלץ להתחיל בחימום כללי לגוף, ואחר כך בחימום חבטות הדרגתי לפני שעוברים להפגזות.
4. שימוש במחבט לא מתאים - גורם נוסף הוא שימוש במחבט לא מתאים:

  • החומר ממנו עשוי המחבט - שימוש במחבטים מעץ וממתכת יכולים לגרום לפציעה להגיע במהרה. השימוש המומלץ כיום הנו במחבטים העשויים מחומר גרפיט.
  • משקל המחבט - מחבט כבד מדי יגרום לעומס רב יותר על שרירי האמה, כתוצאה מהצורך להתאמץ באחיזת פרק כף היד. מחבט כבד מדי יכול לגרום לפגיעה בשריר, ויש להשתמש במחבט במשקל מתאים. חשוב מאוד לילדים ולשחקנים מתחילים, לא לרוץ לחנות ולקנות מחבט שכלל לא מתאים לכם ויכול לסכן אתכם, יש להתייעץ עם המאמן לפני קניית המחבט.
  • עובי ידית המחבט - אם הידית עבה מדי, יגרום הדבר למאמץ יתר במהלך המשחק ויזרז את הפציעה.
  • מתח שיזור הגידים - ספורטאים חובבים קונים בדרך כלל מחבט מוכן ושזור, לרוב אין להם כלל מידע על סוג ועוצמת השזירה, חשיבות רצינית יש לשני נושאים אלה, מכיוון שעוצמת השיזור קובעת את המאמץ שישקיע הטניסאי בזמן החבטה, ואת הזעזועים שיועברו מהמחבט לשרירים ולמרפקים. לכן יש גם להתייעץ בנושא זה עם המאמן.

5. סוג הכדור - גם לסוג הכדור השפעה על העומס המופעל על השרירים, ולעיתים כדורים כבדים יגרמו ל"טניס אלבו". יש להקפיד לא לשחק עם כדורים רטובים, ישנים וכבדים.
6. גיל הספורטאי - מחקרים רבים מראים כי אחוז הפגיעות עולה עם העליה בגיל. ככל שאתה מתקדם לגיל 45 ועובר גיל זה, סיכוייך טובים יותר. בגיל זה חלים שינויים מבניים בגוף, האלסטיות של הגידים והרצועות קטנה, וכנ"ל גם יכולתם להתאושש ולהימנע מפציעות.

הטיפול ב"טניס אלבו":

לפגיעת "טניס אלבו" יש דרגות ורמות שונות. נוסף לכך גם התגובות לטיפולים שונים בסוג פגיעה זה הן אינדיבידואליות ושונות מאדם לאדם. לעיתים תיעלם הפגיעה לאחר מנוחה קצרה ולעיתים יגיע הנפגע לחדר ניתוח.
אפשרויות הטיפול הן:

1. שינוי טכניקת החבטה - יתכן כי על ידי שינוי אחיזת המחבט ולימוד טכניקת חבטה נכונה, בייחוד בחבטת הגב יד, תיעלם הפגיעה.
2. מנוחה - הטיפול הראשוני המומלץ הוא מנוחה. לעיתים לאחר מנוחה קצרה, תעבור הפגיעה וזאת בדרך כלל אם היא נגרמה מעומס יתר חד פעמי.
3. חיזוק שרירי האמה - במקרים רבים נובעת הפגיעה כתוצאה מכך ששרירי האמה אינם חזקים מספיק, כדי לעמוד בעומס המשחק. במקרים אלה יש לחזק את שרירי האמה באימונים ספציפיים, תוך שמירת גמישות השריר.
4. החלפת מחבט - אם הנך משתמש במחבט כבד, ייתכן שאם תעבור למחבט קל יותר או מחבט מחומר אחר, ייעלמו הכאבים. גם שינוי השזירה של הגידים יכול להביא לתוצאה המבוקשת. בדרך כלל שחרור מתח הגידים ימנע את הופעת הכאב.
5. שימוש בחגורה תומכת - קיימות חגורות תמיכה לאזור הפגיעה מסוגים שונים. תחבושות אלו מחלישות את הכאב ומאפשרות המשך משחק. מטרות התחבושות היא לחמם את האזור, ולתת התנגדות רחבה יותר לשרירים פושטי האמה.
6. חימום - שקית חמה על האזור הפגוע למשך כ-15 דקות, עוזר לעיתים לשיכוך הכאבים.
7. תרופות וזריקות - כמובן להתייעץ עם רופא לפני לקיחת התרופות. יש תרופות אנטי דלקתיות שעוזרות בנושא.
כמו כן קיימות זריקות חומרים אנטי דלקתיים ישירות לאזור הפגוע, בחלק מהטיפולים ניתן להזריק קורטיזון ולשלב זאת במנוחה. אם הטיפול עוזר, הפתרון הוא תמידי עד שהפציעה חולפת.
8. דיקור סיני - טיפול בעזרת מחטים. שיטת טיפול זאת מסתמכת על הרפואה הסינית העתיקה, והוכיחה את עצמה במספר מקרים.
9. ניתוח - הפתרון האחרון העומד בפני הספורטאי, שמשך ההחלמה היא ארוכה. מטרת הניתוח היא להפחית את הלחץ מאזור הפגיעה.
קיימים מספר סוגי ניתוח, לא ניכנס לפירוט זה כרגע, בתקוה שניתן יהיה לפתור את הבעיה בדרכים חלופיות.

tennis elbow
מרפק טניס

מתוך כתבתו של ד"ר פיני שמעון. 
מקווה שהכתבה עזרה לכם, תשחקו נכון, כד להימנע מפציעות מיותרות.


למידע בנוגע לציוד טניס, התאמת מחבט טניס, גידים למחבט ועוד צרו קשר בתיבה מצד ימין, או התקשרו לטלפון - 050-8871797. 


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...